Skip to main content

UNArte sărbătorește 50 de ani de la inființarea catedrei de design

Încă de la prima ediție a festivalului DIPLOMA, universitățile creativ-vocaționale din București și, mai apoi, odată cu ediția din 2018, din țară au susținut inițiativa The Institute de a crea o punte de legătură între fiecare nouă generație de creativi și publicul larg, pe de o parte, dar și specialiști din mediul profesional la care tinerii artiști aspiră, pe de alta.

Pentru a marca parteneriatele strategice cu unele dintre cele mai importante universități de profil din România, DIPLOMA 2019 va reuni între 11 și 20 octombrie o serie de expoziții capsulă semnate de trei mari Universități de Artă din România: Universitatea Națională de Arte București (UNArte), cu ocazia a 50 de ani de la înființarea primei secții de învățământ superior de design în România, Universitatea de Artă și Design din Cluj (UAD), care celebrează 25 de ani de GALA UAD FASHION DESIGN și Universitatea de Vest din Timișoara - Facultatea de Arte și Design, care marchează 75 de ani de existență.

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființarea primei secții de învățământ superior de design în România, Facultatea de Arte Decorative și Design din cadrul Universității Naționale de Arte din București va organiza o expoziție capsulă la DIPLOMA 2019, sub umbrela Platformei 50 de ani de design: o istorie vizuală a școlii de la București.

Capsula UNArte reprezintă o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) și își propune să aducă în prim-plan un domeniu și o profesie care pot modela societatea românească. Expoziția prezintă lucrări semnate de-a lungul anilor de trei absolvenți ai Universității Naționale de Artă București: Carla Szabo, Simona Stanciu și Alexe Popescu, care își propune să investigheze rolul pe care designul îl are ca instrument de dezvoltare economică și socială.

Platforma 50 de ani de design: o istorie vizuală a școlii de la București va include și o expoziție la Sala Rondă și Holul Sălii Auditorium din corpul Știrbei al Muzeului Național de Artă al României, în perioada 24 octombrie – 29 noiembrie, precum și prezentări și ateliere pentru studenți, o expoziție a studenților catedrei de design la UNAgaleria și ateliere de design dedicate liceenilor.

DIPLOMA este cel mai amplu festival dedicat absolvenților de facultăți creative, precum artele plastice, artele decorative, arhitectura și designul, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank.

Ediția cu numărul șase se va desfășura în București, în perioada 11-20 octombrie 2019, în cladirea monument istoric de pe Strada C.A. Rosetti nr. 3 (Piața Enescu). Designul expozițional este semnat și anul acesta de Attila Kim Architects.