Skip to main content

MZCH#6. Arhitectura Disciplinei. Școlile Bucureștiului

Joi, 8 octombrie, ora 18:00, în porticul Universității de Arhitectură Ion Mincu, se va lansa numărul 6 al revistei Mazzocchioo, dedicat școlilor și liceelor din interiorul inelului central al Bucureștiului.

Evenimentul de lansare va fi însoțit de o expoziție pe același subiect, montată în librăria „25m2” din porticul universității, în intervalul 6-15 octombrie.

Începând cu data lansării, întregul conținut va fi publicat pe siteul www.mazzocchioo.com prin postări săptămânale, de-a lungul a două luni.

MZCH#6 este tipărit grație finanțării oferite de FortePartners.

*

MZCH#6 este construit în jurul studiului academic realizat în anul universitar 2019-2020 în cadrul atelierului UAUIM de an 3 îndrumat de Ștefan Simion, Emil Burbea, Cristi Borcan.

Prin releveu, desen, machetă și documentar fotografic, studiul s-a concentrat asupra prelevării naturii spaţiale, tipologice şi ideologice a nouă licee din interiorul inelului central al Bucureștiului, precum și importanța urbanistică a acestor edificii în context urban: Cantemir Vodă, Gheorghe Lazăr, Gheorghe Șincai, Matei Basarab, Mihai Eminescu, Mihai Viteazul, Sfântul Sava, Școala Centrală, Miguel de Cervantes.

*

Dezbaterii academice de atelier i s-a alăturat o imagine mai amplă care se degajă din gândurile și ideile pe care o serie de arhitecți și profesori interesați de acest subiect le-au împărtășit cu generozitate, ca răspuns la întrebările polemice ale redacției pe această temă prin câte un scurt text și o imagine: Varudh Varavarn (fondator Vin Varavarn Architects, Tailanda), Michael Meredith și Hilary Sample (fondatori MOS Architects, New York), Gilles Delalex și Yves Moreau (fondator studio MUOTO, Paris), Paola Aguirre (fondator Borderless, Chicago), Christine Fontaine (arhitect și profesor la UC Louvain – LOCI Brussels), Eliza Yokina (partener CUMULUS) și Laura Cristea (arhitect și redactor șef al editurii PELINU); suplimentar, Cristi Borcan (studioBASAR) propune un text despre natura și folosirea curților liceelor studiate la atelier.

*

Mazzocchioo este o revistă academică, fiind publicată la editura Universitară Ion Mincu. Mazzocchioo este un instrument de diseminare a analizelor și a temelor investigate de către un laborator de cercetare coordonat de un grup de arhitecți practicieni (biroul www.thePOSTER.ro), cadre didactice UAUIM și studenții coordonați în cadrul atelierului de ani doi și trei coordonați de Ștefan Simion, Emil Burbea și Cristi Borcan.

Revista Mazzocchioo va reprezenta România la cea de-a 17-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, fiind invitată să expună la Noua Galerie a ICR din Veneția demersul numărului 7 al revistei pe tema How will Migration influence Architecture and the City?