Skip to main content

Lucrarea The Artist's Golden Hand la DIPLOMA 2019

Încă de la prima ediție a festivalului DIPLOMA, universitățile creativ-vocaționale din București și, mai apoi, odată cu ediția din 2018, din țară au susținut inițiativa The Institute de a crea o punte de legătură între fiecare nouă generație de creativi și publicul larg, pe de o parte, dar și specialiști din mediul profesional la care tinerii artiști aspiră, pe de alta.

Pentru a marca parteneriatele strategice cu unele dintre cele mai importante universități de profil din România, DIPLOMA 2019 va reuni între 11 și 20 octombrie o serie de expoziții capsulă semnate de trei mari Universități de Artă din România: Universitatea Națională de Arte București, cu ocazia a 25 de ani de la înființarea primei secții de învățământ superior de design în România, Universitatea de Artă și Design din Cluj, care celebrează 25 de ani de GALA UAD FASHION DESIGN și Universitatea de Vest din Timișoara - Facultatea de Arte și Design, care marchează 75 de ani de existență.

Capsula Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara este reprezentată  la DIPLOMA 2019 de lucrarea „The Artist's Golden Hand” (Mâna de aur a artistului), semnată de Mihai Zgondoiu, absolvent al facultății și unul dintre cei mai apreciați artiști și curatori ai generației sale. „The Artists’s Golden Hand" explorează statutul de ARTIST şi, mai cu seamă, rolul meșteșugului ca o condiție primară a actului creaței, precum și condiționările pentru acest statut impuse de abilităţile antebraţelor. 

Inspirația proiectului pleacă de la cunoscutul dicton autohton „meseria e brățară de aur”, pe care artistul l-a supus unui transfer conceptual - prin contaminare, brățara de aur devine braț de aur – dar și de la legenda regelui Midas, astfel încât meșteșugul transformă opera vizuală într-un metal prețios nobil: aurul. 
Proiectul a fost conceput în contextul în care antebraţul artistului a suferit o fractură, care a necesitat purtarea unui ghips, și are intenţia de a revela, astfel, identitatea artistului ideal asumată printr-o strălucitoare autoironie. Artistul ideal este pus faţă în faţă cu practicile artei, dar şi cu meşteşugul tradiţional al acesteia, iar brațul se substituie artefactului devenind chiar artă. Creatorul de artă contemporană ia locul regelui Midas: tot ce atinge el devine aur, prin extensie, artă. 

Proiectul „The artist’s Golden Hand” a debutat în ianuarie 2011 cu un performance și o sesiune de fotografii la București, apoi a continuat cu o expoziție la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal (Sibiu 2012), o expoziție personală la Galeria Aiurart (București 2013) și la Galeria Five Plus (Viena 2014). Lucrări din expoziția „The artist’s Golden Hand” au fost selectate și expuse în expoziții, bienale și trienale de artă precum „Celălalt corp”, Victoria ArtCenter (Bucureşti 2011), BB6 (Bucharest Biennale 2014), Retrospectiva „GRAPHIUM 35”, Galeria Helios (Timișoara 2015), „Re-Conception”, „Aici /Acolo”, Muzeul Național Cotroceni (București 2018), Triennials of Extended Media, Pavilion Cvijeta Zuzoric, (Belgrad 2019).

Mihai Zgondoiu (Zgondy) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 este lector univ. dr. asociat la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 în paralel și la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului Atelier în tranziție (2009-2013). 

Proiectele sale, fie personale, fie curatoriale, evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news.

În 2017 a câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public”, iar în 2019 Premiul JCE Contemporary Art Bienalle (Jeune Creation Europeenne). Anul acesta a fost desemnat curatorul expoziției „Young Blood. The Art of Your Times" în Pavilionul SuperContemporan Art Safari - București.

DIPLOMA este cel mai amplu festival dedicat absolvenților de facultăți creative, precum artele plastice, artele decorative, arhitectura și designul, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank.